In het basketbalseizoen 2020-2021 zal de Basketball Cup in de huidige vorm niet doorgaan en ook de nieuw opgerichte 3x3NL League zal geen doorgang vinden. Reden is dat de 5-5 competities prioriteit hebben en ieder uitwijkweekend moet kunnen worden benut om wedstrijden in competitieverband in te halen. Later in het jaar wordt er wel weer gekeken naar mogelijkheden voor het organiseren van 3×3-toernooien. Dat heeft het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond na lang overleg besloten. 

De Basketball Cup wordt in de huidige vorm gecanceld, aangezien er geen ruimte is om alle rondes van het bekertoernooi te spelen.

De 3x3NL League die dit seizoen zou starten, gaat om dezelfde reden niet door. Ieder weekend moet benut kunnen worden voor het spelen van de 5-5 competitie. Wel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om later dit speeljaar 3×3 toernooien te realiseren. De 3x3NL League, die dit seizoen voor het eerst zou draaien, werd dit voorjaar enthousiast ontvangen. Honderden teams meldden zich aan voor de nieuwe competitievariant. Helaas moet de start een jaar op zich laten wachten. In het seizoen 2021 – 2022 hopen we wel van start te kunnen gaan met de 3x3NL League.